Cosul de fum – rol si dimensionare

By | October 29, 2013

cosul-de-fumCe rol are cosul de fum

Cosul de fum este o componenta a instalatiei termice si are rolul de a evacua gazele arse care se produc in urma procesului de ardere. Acesta se proiecteaza in functie de caracteristicile sursei de caldura, combustibilul ales si limitarile spatiului unde urmeaza sa fie instalat.

Ca sa isi poata indeplini rolul in mod corespunzator trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii de baza:

  • deoarece gazele arse vor urca intotdeauna cosul de fum trebuie dimensionat astfel incat tirajul (miscarea gazelor cauzata de diferentele de presiune de la cele doua capete) sa fie favorizat
  • parcursul sa fie vertical pe cat posibil si fara obstacole
  • terminalul cosului sa depaseasca coama casei
  • sa fie bine izolat termic si impermeabile

Fundatie, dimensionare si elevatie

Cea mai importanta recomandare pentru a dimensiona corect cosul de fum este sa apelati la un specialist in domeniu deoarece sunt multe variabile care daca sunt neglijate nu doar ca pun in pericol siguranta dvs si a persoanelor din casa, ci efectiv pot cauza complicatii si costuri mult mai mari datorita solutiilor artizanale.

Fundatia cosului se contruieste din beton si trebuie sa fie foarte solida si sa tina cont de adancimea de inghet deoarece va sustine o greutate destul de mare – un reper ar fi de 80 km/ml pentru un cos de fum cu diametru circular de 200 mm si exterior patrat de 300 mm x 300 mm.

cosul-de-fum-2De obicei la cosul de fum diametrul si inaltimea sunt mentionate in manualul centralei sau al focarului, asta in cazul in care nu sunt recomandate de la bun inceput si sisteme de evacuare. Diametrul coloanei verticale a cosului de fum trebuie sa fie mai mare decat diametrul iesirii din focar altfel cosul nu poate prelua debitul de fum.

Ca regula elementara de elevatie terminalul cosului trebuie sa fie mai inalt decat coama casei pentru a asigura tirajul optim, iar aceasta inaltime se determina in functie de panta acoperisului si distanta de la cos pana la coama, aceasta inaltime fiind de obicei de minim 50 cm.

Izolare termica

Daca cosul de fum nu este izolat corespunzator atunci au loc pierderi de caldura si fumul poate ramane blocat la o anumita cota sau chiar sa coboare si sa fie evacuat in casa. Cele mai bune materiale din care se poate construi un cos de fum sunt inoxul, samota, ceramica si otelul. De obicei sistemele modulare folosesc toate aceste materiale tocmai pentru a utiliza proprietatile specifice fiecaruia si a obtine un cos de fum adaptat cerintelor.