Ce lemne de foc folosim

By | October 25, 2013

lemne-de-foc

Cele mai potrivite lemne de foc

Cele mai indicate lemne de foc sunt fagul, carpenul, frasinul si mesteacanul deoarece au o umiditate sub 20%. Ele fac parte din categoria lemnelor de esenta tare, lemne cu putere calorica mare si care produc mai putina cenusa.

La seminee cel mai des intalnit este lemnul de mesteacan deoarece are si un miros placut pe langa caldura puternica pe care o degaja. De asemenea mai sunt intalnite combinatii intre lemnul de stejar si fag deoarece lemnul de stejar are un foc mic, inestetic, spre deosebire de cel de fag, care arde cu fum putin.

Nerecomandate pentru foc sunt rasinoasele (brad, molid) deoarece au o putere calorica mica. La fel, salcia si plopul nu sunt recomandate pentru ca nu incalzesc bine – puterea lor calorica este cu aproximativ 40% mai mica decat cea a fagului.

Lemne de foc ude sau lemne uscate

lemne-de-foc-stivaUn alt criteriu important in alegerea lemnelor de foc este umiditatea deoarece aceasta afecteaza direct puterea calorica degajata in timpul arderii. Acest lucru inseamna ca majoritatea caldurii este folosita la evaporarea apei din lemn in loc sa ajunga in camera. In plus, vaporii de apa scad temperatura de ardere si contribuie la formarea funinginii care se depune pe peretii camerei de ardere si ai cosului.

Daca cautati lemne de foc de calitate este nevoie sa stiti ca lemnele bine uscate sunt crapate pe muchii, su au fost taiate, stivuite si uscate in aer liber.

Fiecare esenta se usuca in mod diferit: daca stejarul se usuca cu aproximativ 1 cm pe an, acelasi strat de lemn de molid se usuca mai repede, in cca 2-3 ani, daca luam un strat de 5 cm drept reper.

Nu ardeti gunoaie si alte resturile menajere

Cand ardeti resturi menajere pe langa problemele cu funinginea cauzate cosului de fum principala problema este contaminarea aerului pe care il respirati cu dioxid si alte otravuri in functie de ce compusi chimici ardeti.

 Vrei sa-ti livram noi lemnele de foc? Comanda la metru cub (ster) aici!