Cum alegi tapetul potrivit

By | October 29, 2013

tapetul-potrivitTapetul – un finisaj decorativ modern

Daca intentionati sa va redecorati casa, fara a cheltui foarte multi bani, tapetul este una dintre solutiile cele mai la indemana.

Din punctul nostru de vedere factorul principal de la care sa porniti este functionalitatea – unde va fi folosit tapetul. In functie de spatiu respectiv si destinatia acestuia puteti alege apoi materialul si designul. De exemplu, tapetul din vinil este recomandat restaurantelor sau cafenelelor si in general spatiilor cu trafic, unde exista umiditate sau se fumeaza.

Categorii de tapet

Cele doua criterii folosite cel mai frecvent sunt lavabil sau non-lavabil, si daca au suprafata imprimata sau cu model reliefat.

Din categoria celor cu suprafata imprimata face parte tapetul din hartie si cel vinilic, iar tapetul din material textil face parte din categoria tapetului cu model reliefat. De asemenea, in functie de spatiul care urmeaza a fi decorat exista recomandari – pentru camerele mici re utilizeaza motive fine, delicate, pe cand in spatiile mai largi se recomanda imprimeurile mari.

In baie sau in bucatarie se recomanda tapetul din vinil, un tapet care este rezistent la abur si la caldura, fiind superlavabil.

Preturi si montaj

tapetul-potrivit-2Tapetul se vinde la rola sau la metru liniar, o rola avand uzual 10 m lungime si 0.50 latime. La rola se vand de obicei modelele mai ieftine, adica cele imprimate, cum ar fi fototapetul, cel din hartie sau cel din vinil. La polul opus sunt modelele din materiale textile, in special cele naturale, cum ar fi bambus sau matase care se vand la metru liniar.

Cand se calculeaza necesarul de tapet recomandat este sa se calculeze necesarul in functie de perimetru si nu de suprafata deoarece in acest fel se pot calcula atat golurile cat si pierderile care sunt dictate de latimea rolei si de modelul tapetulul.

In privinta montajului nu sunt extrem de multe restrictii legate de suportul pe care se aplica, montajul fiind usor de realizat. Cel mai important este ca suprafata sa fie dreapta si curata, peretii sa fie dati cu amorsa si sa folositi adezivi speciali de lipire.